Prijsvraag 3 Nuove scuole a Roma, Italië

2004 - heden

 

Architectuurstudio Herman Hertzberger

 

Dit winnend prijsvraag-ontwerp voor een scholencomplex is gemaakt voor een zeer ruime situatie in het midden van de woonwijk Romanina aan de zuidoostzijde van Rome.

 

Het complex biedt plaats aan een 10-klassige basisschool en een 6-klassige school met overgangsklassen naar middelbaar onderwijs. Deze Scuole elementare e media kennen een uitgebreider programma dan de Nederlandse scholen. Zo zijn er een restaurant met keuken, een theaterzaal en lokalen voor diverse kunstvakken.

 

Uitgangspunt is dat onderwijsactiviteiten zowel binnen als buiten plaats kunnen vinden. Patio’s zijn een terugkerend beeldbepalend element in het ontwerp. Zonwering is zoveel mogelijk uitgevoerd met bouwkundige middelen zoals betonluifels. Functionele duurzaamheid heeft een zeer wezenlijke plaats in het ontwerp gekregen doordat de plattegronden vrij indeelbaar zijn. Zo kunnen op de korte, middellange en lange termijn de ruimtes worden aangepast naar de nieuwste inzichten op onderwijsgebied. Daartoe is een innovatieve constructie toegepast met grotere overspanningen dan gebruikelijk. Het klimaat in Italië laat toe dat de kolommen veelal aan de buitenzijde zijn geplaatst, waardoor de architectuur refereert aan de klassieke voorbeelden in Rome.