Prijsvraag Amsterdam Airport Schiphol

2008

 

De Wing of Silence is een ontwerp voor een geluidwerende voorziening voor de Polderbaan van Schiphol Airport. De beeldbepalende en contrastrijke vorm ligt stevig verankerd in het omringende landschap.

 

Het akoestisch absorberende groene vlak heeft de vorm van een vleugel met veermotieven. Het aanzicht van de lange westgevel volgt de lijnen van een doorsnede van een vleugel: langzaam oplopend vanuit het noorden tot aan de maximale hoogte, daarna wordt het dakvlak sterk krommend omgevouwen tot vlak boven de grond.

 

De bebouwing onder het schuine dakvlak bestaat uit een serie dwars geplaatste gebouwvolumes met steeds afwisselend gevormde tussenruimtes. Tussen de gebouwde ‘lamellen’ liggen de entrees. De tussenliggende vides en inhammen bieden steeds voldoende licht en lucht die tot diep in de driehoekige doorsnede doordringt. Zonwering kan aan de westgevel geschieden met verschuifbare zonnepanelen, de dwarsgevels hebben al een geringe zonbelasting.

 

Door de lange lijnen verhoudt het ontwerp zich tot de ruime schaal van de omgeving, wordt het er op natuurlijke wijze in opgenomen en biedt het een sterke associaties met vliegen.

 

Onder een vleugel van stilte.