Prijsvraag Hollandse Brug, Noord Holland

2008

 

A Bridge with a View is een beeldend plan voor de Hollandse Brug. Als een ruimtelijk sculptuur is de uitbreiding van de brug in het landschap geplaatst.


De brug is een ori├źntatiepunt en vraagt om aandacht
voor de verschillen tussen het oude en het nieuwe landschap. De reizigers op de brug hebben een hoger standpunt waardoor het omringende landschap
zichtbaar en het oversteken van het water benadrukt wordt. Duurzaamheidsprincipes zijn expliciet zichtbaar door de aantrekkelijke langzaamverkeerroute en geïntegreerde energieopwekkende elementen. Aan de kant van Amsterdam verheffen de nieuwe banen zich vanuit het midden als 4-baansweg, ze splitsen zich vervolgens in 2 x 2 en sluiten aan de overkant aan op de buitenste lanen van de A6 zone in de Flevopolder. Fietsers en voetgangers wordt een alternatieve route geboden, deze aparte brug bevindt zich tussen de bestaande brug en de voorgestelde uitbreiding. Betonnen fly-overs met een hart-op-hart afstand van 50 meter vormen de constructie van de nieuwe brug.

De brug voor voetgangers en fietsers is bewust bijna dwars op de as van de brug geplaatst. Er is een voortdurend spel van zien en gezien worden. De landschappelijke langzaamverkeerroute slingert tussen de verschillende brugdekken door. Door de bundeling met de met de spoorbruggen heeft de automobilist zo zicht op een aantal verleidelijke vervoersalternatieven.